Conferinta cu tema Procesul terapeutic la confluenta intre lumea traita a clientului si cea a terapeutului
Data publicarii: 17 Martie 2011
Vizualizari: 2275

Asociatia Romana de Psihoterapie Centrata pe Persoana organizeaza in data de 6 Mai 2011 Conferinta cu participare internationala cu tema: Procesul terapeutic la confluenta intre lumea traita a clientului si cea a terapeutului.

 

  Vor avea loc prezentari teoretice cu ilustrari de cazuri din practica personală a susţinătorilor de lucrari, structurate in jurul temei principale „devenire umana si profesionala” si a temelor secundare: cercetare, psihoterapie umanist fenomenologica, faza experientiala a lui Carl Rogers, relatie terapeutica, interventii specifice, experientiere, intersubiectivitate, a fi diferit. O sectiune este dedicata studentilor care prin lucrarile prezentate vor sublinia necesitatea dezvoltarii personale pentru practica psihoterapeutica.

Workshop-uri: aplicatii practice si prezentari de cazuri .

Invitati :

 Virginia Moreira, Ph.D. 

 Dr. Moreira, psihoterapeut specializat in abordarea centrata pe persoana, a fost formata de catre John Keith Wood (La Jolla, USA) si Rachel Rosenberg (USP, São Paulo). Este profesor de Psihologie clinica si Psihopatologie fenomenologica in cadrul programului de pregatire post-universitara din cadrul Universitatii din Fortaleza, Brazilia, unde este si co-presedinte a APHETO – Laboratorul de Psihopatologie si Psihoterapie Umanist-Fenomenologica (http://www.unifor.br/). Este asociata facultatii din cadrul Departamentului de sanatate globala si medicina sociala a Scolii Medicale Harvard, din Boston, U.S.A. (http://ghsm.hms.harvard.edu/). Cercetarile sale in domeniul psihoterapiei individuale si de grup se concentreaza pe dezvoltarea ideilor lui Carl Rogers intr-o directie fenomenologica, avand fenomenologia lui Merleau-Ponty ca filtru pentru intelegerea experientei traite. Cercatarile d-nei Dr. Moreira reunesc abordarile fenomenologica si etnografica cu scopul de a cuprinde aspecte culturale si transculturale ale lumii traite a bolii mentale. Este supervizor in psihoterapie, acreditata de Sociedad Chilena de Psicología Clínica, din Chile. Dr. Moreira a publicat patru carti si mai multe articole referitoare la psihopatologia clinica si transculturala din perspectiva umanist-fenomenologica. A fost Profesor invitat Fulbright in cadrul Departamentului de sanatate globala si medicina sociala a Scolii Medicale Harvard (2003-2004).

 Dr. Maria Gercileni Campos de Araújo,Ph.D.

Dr. Maria Gercileni Campos de Araújo, sau Gercy Campos, cum i se spune intre prieteni, este un psihoterapeut specialist in abordarea centrata pe persoana si in gestalt terapie. I-a avut ca formatori pe Maureen Miler O’Hara (La Jolla, SUA), Rachel Rosenberg (USP, São Paulo) in abordarea centrata pe persoana, si pe Therèse Tellegen (USP, São Paulo) in abordarea gestalt. Dr. Gercileni Campos de Araújo si-a realizat lucrarea de doctorat la Institutul de Psihologie al Universitatii din São Paulo, in São Paulo, Brazilia. Teza de doctorat -Love stories in Cordel and Psychotherapy- se centreaza pe interfata posibila dintre un stil popular de poezie numit “Cordel” si procesul psihoterapeutic. A studiat de asemenea mitologie greaca, in mod special miturile despre dragoste. A realizat cercetari pe povesti populare, subiectivitate si imaginarul cultural.
Dr. Gercileni Campos de Araújo a fost profesor de psihologie clinica timp de 26 de ani in Departamentul de Psihologie al Ceará Federal Universidad (UFC), in Ceará Brazil, unde a predat Abordarea Centrata pe Persoana, Gestalt Terapie si Psihoterapie de Grup. Pe langa activitatea sa de supervizor clinic in abordarea centrata pe persoana si gestalt terapie, are o vasta experienta in procesul de grup: a facilitat numeroase workshopuri si grupuri de encounter in mai multe orase aflate in Brazilia si a fost un pionier in pregatirea si formarea primilor psihoterapeuti intr-o abordare umanistica (centrata pe persoana si gestalt) in Fortaleza, Ceará – Brazilia. Cercetarile sale asupra procesului de grup se concentreaza pe rolul facilitatorului si pe grup ca intreg.
De cativa ani, Dr. Gercileni Campos de Araújo profeseaza intr-o clinica privata, unde lucreaza cu adulti si varstnici, isi mentine activitatea de supervizor pentru cativa psihoterapeuti. In activitatea sa de la clinica este de asemenea influentata de gandirea psihanalitica a lui Sandor Ferenczi si a lui D. Winnicot. Continua sa lucreze cu grupuri rezidentiale.

Dr. Iaraci Advincula,Ph.D.

Dr. Advincula este doctor in psihologie clinica al Scolii de Psihologie din cadrul Universitatii Catolice din Pernambuco, Brazilia, PUC/SP, BR, si a obtinut masteratul in psihologie clinica la Universitatea Catolica din Pernambuco BR (UNICAP). Este psihoterapeut in abordarea specializata centrata pe persoana, in urma pregatirii efectuate cu John Keith Wood (La Jolla, USA) si Rachel Rosenberg (USP, São Paulo).
A participat la experiente cu grupuri mari in Brazilia, chiar in 1977 cand Carl Rogers si colegii sai au luat parte la prima experienta in aceasta tara. In plus, a fost facilitator al experientelor de grup in diferite situatii, asa cum se poate observa in dizertatia sa intitulata "Knowledge of self and dislodged clinical listening."
Este Profesor de Psihologie Clinica, supervizor, coordonator al cursului de Psihologie Clinica al Scolii de Psihologie din cadrul Universitatii Catolice din Pernambuco, Brazilia, unde conduce in colaborare Laboratorul de Psihopatologie Fundamentala, UNICAP, (Http://www.unicap.br/).
 Cercetarea sa in psihoterapia individuala si de grup se bazeaza pe dezvoltarea gandirii lui Carl Rogers intr-o directie fenomenologica, utilizand fenomenologia lui Heidegger si a lui Levinas ca pe o cale de intelegere a experientei traite. Dr. Advincula este un cercetator aflat in stransa legatura cu Grupul de cercetare in Psihologie Clinica din cadrul Universitatii Catolice din Pernambuco, Brazilia, iar in acest moment se ocupa de cercetarea dinamicii din cadrul relatiei psihologice dintre parinti si copii.

Obiectivele acestei cercetari sunt dupa cum urmeaza:


     1. Investigarea efectelor agresivitatii si dificultatile pacientilor in relatiile interpersonale;
 
      2.Investigarea relatiei dintre lipsa recunoasterii materne/ paterne si aparitia manifestarilor de hiperactivitate si a dificultatilor cognitive fie in fragmente clinice obtinute de la acesti copii, fie din declaratiile mamei si/sau tatalui despre felul de a fi al copilului;

    3.Investigarea efectului problemelor emotionale prin interpretarea hermeneutica  a productiilor acestor copii, atat prin vorbire cat si prin desene si activitati recreative. Dr. Advincula a publicat articole despre abordarea clinic umanista si  fenomenologica.


Program conferinta


  Locul desfasurarii:  Spitalul de Psihiatrie Titan “Dr. Constantin Gorgos”, bd. Nicolae Grigorescu 41, Sector 3, Bucuresti.


 Colegiul Psihologilor acorda 10 credite pentru participarea la lucrarile si workshop-urile conferintei.

Taxa Conferinta: Studenti- 150 lei; Alte categorii-200 lei

Modalitate de plata si inregistrare

 Plata si inregistrarea participantilor se vor face in dimineata zilei de 6 mai incepand cu ora 8.00 .

Inscrierea se va face pana in data de 30.04.2011 la adresa de mail: psihoterapierogersiana@yahoo.com.

Informatii: 0736 159 492, Corina Panzaru.

 


Adauga comentariu

Nume:


Email:Comentariu

Cod securitate


În interviul din noul numãr al ghidului Pro TV Magazin, Mihaela Radulescu povesteste despre cum se mentine o relatie la distanta: "E tot o iubire… Doar are alte reguli, alte intensitati, alte doruri si... probabil mult mai multe sanse sa tina". Întrebata care este secretul prin care rezista relatia la distanta, Mihaela spune cu pasiune: "Iubirea e mereu o taina pentru cei din afara ei si o lumina minunata pentru cei care o traiesc".
 Vedeta recunoaste ca nimic nu a fost complicat niciodatã în ceea ce priveste relatia ei: "Pe terenul nostru se joaca diferit, dupã niste reguli facute de noi si, în general,fara public spectator".
 Mihaela Radulescu afirma în materialul din Pro TV Magazin ca este posibil sa se întoarca pe micul ecran cu o editie speciala în martie, spunând ca aceasta este "specialitatea" ei în ultima vreme.

Scriitorul Rowan Somerville a fost recompensat cu premiul pentru cea mai proasta scena de sex din literatura pe 2010, cu un pasaj din romanul "The Shape of Her", informeaza bbc.co.uk.
 Romanul "The Shape of Her", al doilea din cariera scriitorului Rowan Somerville, contine fraza urmatoare: "Degetele ei au eliberat parul lui, care a cazut si s-a rasucit pe abdomenul ei ca un peste care sare din apa".

În discursul de acceptare a acestui premiu insolit, scriitorul a declarat: "Nimic nu e mai britanic ca sexul prost, asadar, în numele întregului popor, va multumesc".

Brad Pitt, Ben Stiller si Tina Fey pasesc pe covorul rosu la premiera filmului de animatie Megamind de la New York, unde Pitt povesteste ca, de cand a devenit tata, are alte criterii de selectie a rolurilor. In plus, actorul glumeste despre personajul sau si spune ca acesta seamana mai degraba cu George Clooney, decat cu el. Filmul a intrat direct pe locul intai la box office, ceea ce este inca un motiv de satisfactie pentru Ben Stiller, care este si producator executiv.

Fetita de 3 ani dependenta de alcool si tigari!

 Un caz socant: o fetita in varsta de doar 3 ani din Huizhou, China, este dependenta de alcool si de tutun. Mama copilului sustine ca a gasit-o la un moment dat fumand pe ascuns in toaleta. Aparent, micuta rezista foarte bine si la bautura, putand bea 3 sticle de bere pe zi fara nicio problema.Copilul a fost implicat recent intr-un accident auto care i-a provocat rani la cap. In urma traumatismelor craniene fetita a inceput sa se comporte ciudat. Doctorii care au tratat-o in urma accidentului sustin la randul lor ipoteza ca fetita ar fi suferit o schimbare a personalitatii ca urmare a ranilor suferite la cap in urma accidentului auto.

 

 

Rusia organizeaza CM 2018. Presedintele Joseph Blatter a anuntat pentru prima oara in istorie in aceeasi zi numele tarilor organizatoare a doua editii consecutive ale Campionatului Mondial. Astfel, FIFA a decis ca Rusia sa primeasca turneul din 2018, invingand candidaturile Olanda/Belgia, Spania/Portugalia si Anglia. Pentru competitia din 2022, FIFA a stabilit ca punct de desfasurare Qatarul, in detrimentul Australiei, SUA, Japoniei si Coreei de Sud.