Siesta, soluţia pentru memorarea eficientă
Data publicarii: 25 Ianuarie 2011
Vizualizari: 1934

O mică siestă reprezintă cea mai bună soluţie pentru a nu uita o poezie sau o teorie învăţată recent, potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Lübeck (Germania), publicat în revista Nature Neuroscience.

Potrivit testelor efectuate de cercetătorii germani, creierul uman rezistă mai bine în timpul somnului la acţiunea acelor factori care pot şterge sau altera amintirile dobândite recent decât atunci când persoana în cauză este trează.
Studii precedente au demonstrat deja faptul că memoria recentă, stocată temporar în regiunea hipocampusului, nu se fixează imediat. Se mai ştie că reactivarea acestor amintiri, la puţin timp după dobândirea lor, joacă un rol determinant în transferul acestora către zona de stocare permanentă, neocortexul, considerat un fel de "hard disk" al creierului.
Însă atunci când persoana este trează, această reactivare fragilizează memoria. De exemplu, procesul de învăţare a unei a doua poezii în acest interval riscă să lungească foarte mult procesul de înregistrare a primei poezii în memoria de durată.
Plecând de la ideea că somnul nu are nicio influenţă asupra acestui proces, cercetătorii germani de la Universitatea din Lübeck, coordonaţi de Bjorn Rasch, au dorit să verifice acest principiu cu ajutorul unui experiment.
Ei le-au cerut celor 24 de voluntari să memoreze 15 perechi de ilustrate pe care figurau imagini cu animale şi obiecte uzuale. După 40 de minute, jumătate dintre voluntari, care nu au dormit în această perioadă, au fost rugaţi să memoreze o altă serie de ilustrate, uşor diferite de primele.
La rândul lor, ceilalţi 12 voluntari au avut dreptul la o mică siestă înainte de a memora cea de-a doua serie de ilustrate.
Cele două grupuri de voluntari au fost testate în legătură cu capacitatea lor de a-şi aminti ilustratele din prima serie.
Spre surprinderea cercetătorilor, voluntarii care au avut dreptul la o mică siestă au înregistrat scoruri superioare, amintindu-şi, în medie 85% dintre primele ilustrate, comparativ cu procentul de 60% reuşit de voluntarii care nu au dormit între cele două etape ale testului.
În opinia cercetătorilor germani, efectul benefic al siestelor asupra procesului de consolidare a memoriei ar putea avea implicaţii interesante în domeniul predării intensive, precum învăţarea limbilor străine.
De această descoperire ar putea beneficia şi pacienţii suferind de sindromul stresului posttraumatic, o afecţiune de care suferă acele persoane care au trecut prin situaţii extreme (accidente grave, atentate, agresiuni, războaie etc), ajutându-le să îşi reconfigureze amintirile.

Adauga comentariu

Nume:


Email:Comentariu

Cod securitate


În interviul din noul numãr al ghidului Pro TV Magazin, Mihaela Radulescu povesteste despre cum se mentine o relatie la distanta: "E tot o iubire… Doar are alte reguli, alte intensitati, alte doruri si... probabil mult mai multe sanse sa tina". Întrebata care este secretul prin care rezista relatia la distanta, Mihaela spune cu pasiune: "Iubirea e mereu o taina pentru cei din afara ei si o lumina minunata pentru cei care o traiesc".
 Vedeta recunoaste ca nimic nu a fost complicat niciodatã în ceea ce priveste relatia ei: "Pe terenul nostru se joaca diferit, dupã niste reguli facute de noi si, în general,fara public spectator".
 Mihaela Radulescu afirma în materialul din Pro TV Magazin ca este posibil sa se întoarca pe micul ecran cu o editie speciala în martie, spunând ca aceasta este "specialitatea" ei în ultima vreme.

Scriitorul Rowan Somerville a fost recompensat cu premiul pentru cea mai proasta scena de sex din literatura pe 2010, cu un pasaj din romanul "The Shape of Her", informeaza bbc.co.uk.
 Romanul "The Shape of Her", al doilea din cariera scriitorului Rowan Somerville, contine fraza urmatoare: "Degetele ei au eliberat parul lui, care a cazut si s-a rasucit pe abdomenul ei ca un peste care sare din apa".

În discursul de acceptare a acestui premiu insolit, scriitorul a declarat: "Nimic nu e mai britanic ca sexul prost, asadar, în numele întregului popor, va multumesc".

Brad Pitt, Ben Stiller si Tina Fey pasesc pe covorul rosu la premiera filmului de animatie Megamind de la New York, unde Pitt povesteste ca, de cand a devenit tata, are alte criterii de selectie a rolurilor. In plus, actorul glumeste despre personajul sau si spune ca acesta seamana mai degraba cu George Clooney, decat cu el. Filmul a intrat direct pe locul intai la box office, ceea ce este inca un motiv de satisfactie pentru Ben Stiller, care este si producator executiv.

Fetita de 3 ani dependenta de alcool si tigari!

 Un caz socant: o fetita in varsta de doar 3 ani din Huizhou, China, este dependenta de alcool si de tutun. Mama copilului sustine ca a gasit-o la un moment dat fumand pe ascuns in toaleta. Aparent, micuta rezista foarte bine si la bautura, putand bea 3 sticle de bere pe zi fara nicio problema.Copilul a fost implicat recent intr-un accident auto care i-a provocat rani la cap. In urma traumatismelor craniene fetita a inceput sa se comporte ciudat. Doctorii care au tratat-o in urma accidentului sustin la randul lor ipoteza ca fetita ar fi suferit o schimbare a personalitatii ca urmare a ranilor suferite la cap in urma accidentului auto.

 

 

Rusia organizeaza CM 2018. Presedintele Joseph Blatter a anuntat pentru prima oara in istorie in aceeasi zi numele tarilor organizatoare a doua editii consecutive ale Campionatului Mondial. Astfel, FIFA a decis ca Rusia sa primeasca turneul din 2018, invingand candidaturile Olanda/Belgia, Spania/Portugalia si Anglia. Pentru competitia din 2022, FIFA a stabilit ca punct de desfasurare Qatarul, in detrimentul Australiei, SUA, Japoniei si Coreei de Sud.